nieuwsbericht

Belgen vs. Nederlanders, appelen en peren?

maandag 29 juli 2019

Op 21 juli vierden de Belgen hun nationale feestdag. Dé gelegenheid voor Nederlandse Connecters Anne en Lydia om hun Belgische collega’s eens onder de loep te nemen. Want ook al spreken we dezelfde taal (hoewel ook dat soms ter discussie staat), toch zijn er volgens Anne en Lydia een paar duidelijke eigenaardigheden te merken op de werkvloer.

We leven in dezelfde tijdzone, maar onze klokken lopen niet gelijk

In het begin was het wennen wanneer we een afspraak maakten met een collega uit Hasselt, want ‘tot seffes’ kenden we niet. En er is in België zoiets als de namiddag. Die kleine toevoeging maakt een groot verschil. Als je met een Belgische collega of klant afspreekt dat je het persbericht tegen de middag verstuurt, dan verwacht hij het tussen 12 en 13 uur in zijn mailbox. Om 13 uur begint in België immers de namiddag. Terwijl in Nederland de middag gemiddeld tot 15u30 duurt. Misschien zijn we daar in Nederland wat relaxter in? Het is in ieder geval handig om te weten als je een deadline of meeting wil vastleggen.

Uiteten lijkt wel een nationale hobby van Belgen

Nederlanders lunchen omdat ze honger hebben. Al dan niet met kroketten in de bedrijfskantine of achter het bureau. Daar moeten onze Belgische collega’s vaak om lachen, maar ze zijn zelf ook niet vies van een kroketje als ze bij Nederlandse klanten zitten. Ook opvallend: onze Belgische collega’s proberen als het kan van iedere maaltijd een feestje te maken. Dus liefst geen kleffe boterhammen in een zakje, maar lekker eten, vaak een kliekje van de avondmaaltijd van de vorige dag. Daarnaast zijn zakenlunches in België doodnormaal en ziet men dit vaak als een manier om het klantencontact te versterken. Het is een cliché dat Belgen Bourgondiërs zijn, maar dat kunnen we absoluut bevestigen. En omdat ook wij van lekker eten houden, gaan we graag mee in deze gewoonte.

Nederlanders staan nooit met hun mond vol tanden

Nederlanders houden ervan te discussiëren, debatteren en hun mening te geven. En als een Nederlander er geen heeft, dan verzint-ie er ter plekke een. Ze staan dus niet snel met hun mond vol tanden. Dat is misschien een cliché, maar we kunnen het zeker bevestigen. In België gaat het er veel rustiger aan toe. Belgen zijn voorzichtiger en terughoudender in hun communicatie, zullen niet zo gauw zeggen wat ze echt vinden en zijn bescheidener. Het wil overigens niet zeggen dat omdat een Belg je tijdens de vergadering niet heeft tegengesproken, dat hij het met je eens is. Neem bij twijfel de dag na de meeting je telefoon en vraag hem wat hij ervan vond.

Allemaal Connecters

Er doen allerlei clichés en stereoptypen over Belgen en Nederlanders de ronde en we moeten beamen dat op z’n minst sommige ervan kloppen. Maar die verschillen en eigenaardigheden maken het juist leuk om met elkaar te werken. Wij leren om wat ingetogener te reageren en onze Belgische collega’s leren dat ze wat minder bescheiden hoeven te zijn. En aan het einde van de dag zijn we per slot van rekening allemaal Connecters.

Lydia Manusama & Anne Bastings

Regelmatig communicatietips, strategische insights en inspirerende artikels in je mailbox ontvangen?

Schrijf je dan zeker in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Nieuws

Terugblik op de studiedag 'Omgevingscommunicatie in de praktijk: wat en hoe?'
Nieuwsbericht

Terugblik op de studiedag 'Omgevingscommunicatie in de praktijk: wat en hoe?'

Groepsfoto team Connect op grasveld
Nieuwsbericht

Dit was Connect in 2023!

Bart Derison presenteert op Kortom studiedag
Nieuwsbericht

Studiedag ‘Omgevingscommunicatie in de praktijk: wat en hoe?’