blog

Een socioloog als communicatieadviseur: (hoe) werkt dat?

Kijkt een socioloog met een andere bril naar communicatie? Siemen Vanstreels, sinds een paar weken aan de slag als communicatieadviseur bij Connect, is uitstekend geplaatst om die vraag te beantwoorden. “Sociologie biedt een interessante meerwaarde aan strategische communicatie.”

‘Je hebt Sociologie gestudeerd. Toch geen Communicatiewetenschappen?’ Die reactie kreeg ik uit verschillende hoeken toen ik een maand geleden de overstap maakte van de universiteit, waar ik werkte als academisch onderzoeker, naar de strategische communicatiewereld. Ik vond dat een vreemde opmerking. Het zijn inderdaad twee aparte werelden, maar de raakvlakken zijn veel groter dan de verschillen. Na een paar weken bij Connect ben ik er meer dan ooit van overtuigd dat sociologie en communicatiestrategie een ideale match zijn.

Inzicht in de belangen van stakeholders

Als socioloog ben ik erg gevoelig voor de sociale positie en het rolgedrag van individuen. Een van de basisinzichten binnen de sociologie stelt dat ieder individu sociaal is bepaald en daar ook naar handelt. Zo bepalen sociale klasse en positie voor een groot deel de belangen, de noden en de wensen van mensen. Dat klinkt best logisch. Een kruidenier die een kleine winkel openhoudt in het centrum van Brussel heeft andere belangen dan een rijke multinational die vlakbij een reusachtig shoppingcenter wil openen.

Dit inzicht is onmisbaar om een goede communicatiestrategie uit te stippelen. Of het nu over mobiliteitswerken, infrastructuurprojecten of vastgoedplannen gaat, een heldere kijk op de belangen van alle stakeholders is een van de hoekstenen van strategische communicatieacties. Zonder een goed begrip van de verschillende, vaak uiteenlopende en zelfs botsende, belangen wordt het bijzonder moeilijk om impact te hebben met die acties.

Sociaal-maatschappelijke projecten met impact

Mijn carrièreswitch is dus veel minder radicaal dan hij op het eerste zicht lijkt. Onder de paraplu van de Sociale Wetenschappen doen communicatiewetenschappers en sociologen, maar evengoed antropologen en politieke wetenschappers, in grote lijnen hetzelfde. Ze werpen een kritische blik op de samenleving en de maatschappelijke vraagstukken die rijzen binnen die samenleving. Connect buigt zich over belangrijke sociaal-maatschappelijke projecten, die een bijzonder grote impact hebben op grote en diverse groepen van mensen.

Het is geen toeval dat Connect meerdere sociologen in zijn rangen heeft. We voelen ons als vissen in het water op dat snijpunt tussen communicatie en sociologie.

Door
Siemen Vanstreels, Communicatieadviseur

Regelmatig communicatietips, strategische insights en inspirerende artikels in je mailbox ontvangen?

Schrijf je dan zeker in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.