Bereikbaarheidsadvies op maat van bewoners en handelaars

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) is een belangrijke schakel binnen het beleidsdomein Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse overheid. Het agentschap beheert circa 7.000 km gewest- en autosnelwegen en ruim 7.700 km fietspaden in Vlaanderen. Werken aan die wegen brengen natuurlijk ook hinder en vragen met zich mee. Daarom ondersteunt Connect sinds augustus 2018 de provinciale afdeling van Vlaams-Brabant met haar project- en omgevingscommunicatie.

Vraag

Wegenwerken zorgen voor hinder, maar dat is aanvaardbaar wanneer de burger goed geïnformeerd is. Buurtbewoners vragen zich af hoe ze moeten omrijden en wanneer hun oprit wordt opengebroken. Voor handelaars hangt ook hun broodwinning af van een goede bereikbaarheid tijdens de werkzaamheden. Connect verzorgt de communicatie naar bewoners en handelaars. We zoeken samen met de aannemers en AWV naar oplossingen die de bereikbaarheid van de handelaars garanderen.

Aanpak

Een senior adviseur van Connect is het rechtstreekse aanspreekpunt voor omwonenden en handelaars die hinder ondervinden bij herinrichtings- of wegenprojecten in Vlaams-Brabant. De bereikbaarheidsadviseur speelt een belangrijke rol in de proactieve communicatieaanpak van AWV. Hij houdt de vinger aan de pols door zijn fysieke aanwezigheid op werven, spoort vroegtijdig vragen van op het terrein op en behandelt ze. Samen met handelaars bekijkt hij bijvoorbeeld ook de technische plannen en hij bespreekt mogelijke oplossingen samen met de aannemer.

Resultaat

We creëren begrip voor de noodzakelijke wegenwerken die AWV Vlaams-Brabant uitvoert dankzij een constante stroom van relevante en begrijpbare informatie naar omwonenden en handelaars. Op plaatsen waar hinder en overlast onvermijdelijk zijn, verzachten we met heldere en eerlijke communicatie de spreekwoordelijke pijn of we verminderen de impact op de bedrijfsvoering in de buurt.

Facts & Figures

  • Het Agentschap Wegen en Verkeer beheert 7.000 km gewest- en autosnelwegen en 7.700 km fietspaden in Vlaanderen
  • De allereerste Facebook Live van het Agentschap Wegen en Verkeer bereikte meer dan 45.000 mensen
  • AWV Vlaams-Brabant bestaat uit 4 districten: Halle, Vilvoorde, Leuven en Aarschot

De bereikbaarheidsadviseur is fysiek aanwezig en spoort vragen vroegtijdig op.

Wouter Toelen, Partner en Senior Communications Advisor bij Connect

Meer weten over deze case?

Neem contact op met Wouter

cases

Case

Werfcommunicatie voor City 2, het grootste winkelcentrum in Brussel

AG Real Estate

Case

Crisiscommunicatieplan voor het grootste scholenbouwproject in Vlaanderen

Scholen van Morgen

Case

Debatfestival Beleidsplan Ruimte Limburg (BE) zorgt voor draagvlak

Provincie Limburg