Consultant: kritische adviseur of slaafse papegaai?

Je zou denken dat klanten die een consultant inhuren advies nodig hebben. Dat ze iemand zoeken die een oplossing aanreikt. Daar ga ik toch graag van uit. Toch kom ik af en toe mensen tegen die vooral iemand zoeken om hun eigen ideeën te bevestigen. Of erger: te ‘verkopen’ aan de mensen op de vloer. Daar worden consultants erg ongelukkig van. Dus voor je een consultant inhuurt, vraag je je best het volgende af:

Zoek ik iemand die zijn eerlijke, ongezouten mening geeft?
Want een consultant is iemand die zegt dat hij een idee slecht vindt. Die het met je oneens kan zijn. Die kritisch is. Die niet al jouw feedback op zijn nota verwerkt. Die achter zijn advies blijft staan als hij vindt dat dit de juiste richting is. Ja, je zou hem zelfs koppig kunnen noemen met momenten. En dus kan het advies van een echte consultant weleens pijn doen. Je dacht dat je goed bezig was, maar de consultant vertelt je het tegendeel. Dat is niet fijn, dat snap ik. Je ziet het misschien als een falen. Maar dat het anders moet, wist je zelf al, anders had je geen consultant ingehuurd.

Zoek ik iemand die niet per se voor de middenweg kiest?
Een oplossing die iederéén goed vindt, is vaak weinig verrassend, laat staan vernieuwend. Zo’n oplossing is vaak meer van hetzelfde en verandert dus niets. Als je blijft doen wat je altijd al deed, krijg je ook wat je altijd kreeg. Advies mag dus gerust een beetje schuren. Dat betekent immers dat het verandering met zich meebrengt. Precies datgene waarvoor je een consultant inhuurt. Schaaft het niet, dan baat het niet.

Zoek ik iemand die mij aan het werk zet?
Een adviesnota is niet de oplossing van jouw probleem. De oplossing zit in wat je met dat advies doet: een strategie uitvoeren, een proces aanpassen, de naam van je bedrijf veranderen, … Dat is werken geblazen. Werk waarbij de consultant jou misschien kan helpen. Bijvoorbeeld door een graficus en een webbureau aan te sturen, drukwerk op te volgen of gesprekken te voeren met jouw belanghebbenden.

Als je een consultant inhuurt, doe je dat dan omdat je vastzit en advies nodig hebt? Of zoek je eigenlijk iemand die jou napraat? Want in dat geval ben je goedkoper af met een papegaai.

Martine Vanaken

Consultant: kritische adviseur of slaafse papegaai?