Brabants militair erfgoed opnieuw boven water

Door Noord-Brabant loopt een waterlinie van 165 kilometer, met tal van forten, schansen en stadsmonumenten. Dankzij een ingenieus systeem van dijken en sluizen konden de bewoners het gebied onder water zetten om vijandige legers tegen te houden. Dit militaire erfgoed lag tot voor kort zo goed als begraven in het landschap. Om het opnieuw onder de aandacht te brengen, riep eerst de provincie en daarna de Zuiderwaterlinie Alliantie de hulp in van Connect.

Vraag

De afgelopen jaren is hard gewerkt om de vestingsteden, forten en natuurbeheerders te enthousiasmeren om de linie in haar geheel op de kaart te zetten. Bovendien was er vraag om de samenwerking tussen de 25 partners een structuur te geven. Naast een strategische publiekscommunicatie was er dus ook vraag naar partnercommunicatie. Nu dat gelukt is, is het tijd voor de tweede fase: de linie onder de aandacht van bewoners en toeristen brengen.

Aanpak

Ondanks het enthousiasme en de betrokkenheid van de partners bleef het project in de lucht hangen. Hoe maak je van een beleidsprogramma vol maatschappelijke doelstellingen een sterk merk? We adviseerden om te focussen op twee aspecten: erfgoed en duurzaam toerisme. Het merk Zuiderwaterlinie kan de betekenis van het erfgoed overbrengen op de doelgroep. Deze focus werkten we uit tot een volledige communicatiestrategie.

“De Zuiderwaterlinie is het Brabantse uithangbord van het Europese Erfgoedjaar in 2018.”

 

Resultaat

Nadat de strategie werd goedgekeurd, begon de uitvoering. Met een nieuwe website, een intranet voor partners, persaanpak, markeringen in het veld, een heus Zuiderwaterlinie-wandelpad en een social media campagne. Zo zorgden we ervoor dat de Zuiderwaterlinie een stevige indruk maakte tijdens het Europese Erfgoedjaar in 2018.

 

In 2019 gaan we op hetzelfde tempo verder, door lokale ondernemers aan te haken. En ondertussen blijven we actuele vraagstukken kritisch bekijken tegen onze strategie, zodat deze actueel en relevant blijft.

Facts & Figures

  • Met 11 vestingsteden en een lengte van 165 kilometer is de Zuiderwaterlinie het grootste gebied in Nederland dat ter verdediging onder water werd gezet. Het is dan ook het grootste monument van Nederland.
  • Het liniegebied zelf telt ruim 840.000 bewoners, die we kunnen verrassen met het erfgoed in hun achtertuin.
  • De oudste vestingwerken van de Zuiderwaterlinie dateren al van 1582. Vestingbouwer Menno van Coehoorn bouwde de linie in de 17de eeuw uit tot de langste ketting van vestingsteden in Nederland.
Brabants militair erfgoed opnieuw boven water Brabants militair erfgoed opnieuw boven water Brabants militair erfgoed opnieuw boven water Brabants militair erfgoed opnieuw boven water