Communicatiestrategie voor Brabants erfgoedbeleid

Dankzij een rijk verleden beschikt Noord-Brabant over een schat aan erfgoed: kloosters, fabrieksgebouwen, landgoederen, forten en kastelen. Om het belang van erfgoed op de maatschappelijke agenda te houden is een uitgekiende en permanente communicatie noodzakelijk. Connect kreeg in 2016 de opdracht om gedurende 3 jaar de provincie te begeleiden met communicatieadvies, strategie en campagnes.

Vraag

De provincie Noord-Brabant vroeg een strategische aanpak voor de projectcommunicatie rond de erfgoedlocaties in haar beheer en haar globaal uitvoeringsprogramma rond erfgoed. Ze koos voor Connect, met een raamcontract voor beleids- en strategische communicatie. Deze opdracht loopt 3 jaar en vraagt een inzetbaarheid van 45 uur per week, gespreid over 2 medewerkers.

Aanpak

Voor haar erfgoed heeft de provincie vier sterke verhaallijnen: religieus, bestuurlijk, bevochten en innovatief Brabant. Om die verhalen tot bij de Brabander brengen, ontwikkelden we een communicatiestrategie. De centrale boodschap is ‘Er zit meer Brabant in jou dan je denkt’. Een breed communicatieprogramma doorbreekt het onterecht stoffige imago van erfgoed, met frisse beelden en een speelse tone-of-voice.

Communicatie kan erfgoed doen stijgen op de maatschappelijke waardeladder.

Resultaat

Het startschot was een zeer zichtbare campagne eind 2016, met busaffichage, krantenadvertenties en online advertising. In het erfgoedveld wijzen alle neuzen nu in dezelfde richting. De komende jaren wordt de communicatiestrategie doorontwikkeld.

Facts & Figures

  • De provincie participeert in 14 projecten van herbestemming van erfgoed.
  • Vier verhaallijnen vormen de ruggengraat van het beleid en de communicatie.
  • Ons Eindhovense kantoor bevindt zich in een icoon van het industrieel erfgoed van Brabant : Strijp-S. De plaats waar in 1891 de gebroeders Philips een gloeilampenfabriek startten.
Communicatiestrategie voor Brabants erfgoedbeleid Communicatiestrategie voor Brabants erfgoedbeleid Communicatiestrategie voor Brabants erfgoedbeleid Communicatiestrategie voor Brabants erfgoedbeleid