In dialoog met de stakeholders van de Ring rond Brussel

Vanaf 2019 legt het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) de Ring rond Brussel opnieuw aan, van het knooppunt Sint-Stevens-Woluwe tot Groot-Bijgaarden. Van 2011 tot 2016 begeleidde Connect Wegen en Verkeer bij de stakeholderaanpak en de dagelijkse communicatiewerking.

Vraag

Bijna 60 jaar na de aanleg is de Ring rond Brussel (RO) aan vernieuwing toe. Met 102.000 voertuigpassages per dag is de Ring een van de drukste wegen van het land. Het vernieuwingsproject omvat ook 3 tramlijnen, fietspaden en een ecoduct. Om dit allesomvattende verhaal naar de doelgroepen te communiceren, gingen Wegen en Verkeer en Connect een jarenlange intense samenwerking aan.

Aanpak

De verleiding was groot om enkel te communiceren wanneer er een duidelijke aanleiding was. Connect adviseerde echter om al in 2011 te beginnen met gerichte communicatie. We streefden naar een constante communicatie, met onder meer een website, animatievideo, rijsimulator en stakeholdermailings.

We schonken bijzondere aandacht aan de typische dalen in de procescommunicatie en vingen dit op met anticyclische communicatie.

Resultaat

Dankzij een constante communicatiestroom voor en achter de schermen leeft het project bij de vele stakeholders meer dan ooit. Dankzij de structuren die we hebben opgezet, zijn werkgevers, werknemers, gemeenten, omwonenden, pendelaars en het grote publiek vandaag al goed geïnformeerd over de komende werken.

Facts & Figures

  • De Vlaamse Overheid investeert 1,2 miljard euro in de Ring.
  • Met 102.000 voertuigpassages per dag is de Ring een van de drukst bereden wegen van het land.
  • Bij de heraanleg komen er ook 3 nieuwe tramlijnen, goed voor 20.000 auto’s minder per dag.
  • De Ring krijgt over een afstand van 20 kilometer parallelrijbanen voor het plaatselijk verkeer.
In dialoog met de stakeholders van de Ring rond Brussel In dialoog met de stakeholders van de Ring rond Brussel In dialoog met de stakeholders van de Ring rond Brussel In dialoog met de stakeholders van de Ring rond Brussel