Staten-Generaal zet schouders onder Limburgs onderwijs

Nadat een studie uit 2015 een significante onderwijsachterstand in Limburg had vastgesteld, besloot de provincie die aan te pakken. Op 12 december 2016 vond een succesvolle Staten-Generaal van het Limburgse Onderwijs plaats. Connect leverde niet alleen een communicatiestrategie. We begeleidden ook werkgroepen en stonden in voor de inhoudelijke voorbereiding.

Vraag

Om projecten voor en door het onderwijs te ondersteunen, richtte de provincie Limburg vijf thematische werkgroepen op. Connect communiceerde de bevindingen van de werkgroepen naar actoren uit het onderwijs. Vervolgens bracht de Staten-Generaal als nieuw startpunt al het enthousiasme in de onderwijssector samen. Connect bereidde de Staten-Generaal inhoudelijk voor en koppelde er een gepaste communicatiestrategie aan.

Een gestructureerde voorbereiding zorgde voor een vlekkeloze Staten-Generaal met meer dan 500 aanwezigen.

Aanpak

Op de Staten-Generaal werden tien acties voorgesteld. Die filterden we uit gesprekken met de werkgroepen, het onderwijsplatform Limburg, de gouverneur en de gedeputeerde voor Onderwijs. Het hele evenement hebben we grondig inhoudelijk voorbereid en begeleid. Ook vandaag ondersteunt Connect de provincie nog in het actueel houden van de problematiek en bij de ontwikkeling van een kennisplatform.

Resultaat

Ondanks het gevoelige onderwerp en de maatschappelijke beroering rond de Staten-Generaal was het initiatief meer dan geslaagd. Een opkomst van meer dan 500 aanwezigen uit het onderwijsveld, de politiek en de bedrijfswereld overtrof alle verwachtingen van de provincie. De Staten-Generaal werd goed onthaald en de lokale tv-zender TVL bracht live verslag uit van het evenement.

Facts & Figures

  • Meer dan 500 personen waren aanwezig op de Staten-Generaal, inclusief minister van Onderwijs, Hilde Crevits.
  • Ruim 150 vrijwilligers uit verschillende sectoren zetten zich in om oplossingen te vinden voor het Limburgs onderwijs.
  • In Limburg wordt één op negen kinderen geboren in een kansarm gezin. 11,6% verlaat het secundair onderwijs zonder diploma, minder dan 60% stroomt door naar het hoger onderwijs.
Staten-Generaal zet schouders onder Limburgs onderwijs Staten-Generaal zet schouders onder Limburgs onderwijs