Strategisch communicatieplan voor het Kolenspoor van provincie Limburg

Doorheen zeven Limburgse gemeenten en langs de oude mijnsites loopt het Kolenspoor. Ooit een treinverbinding van 70 kilometer waarover mijnwerkers en goederen vervoerd werden. Vandaag een state-of-the-art fietssnelweg in wording. Provincie Limburg werkt het project uit op drie sporen. Het wordt een innovatief mobiliteitsnetwerk, een groen-economisch netwerk en een ruimte om te ontmoeten en te beleven. Aan Connect de opdracht om het Kolenspoor in de markt te zetten samen met alle partners. 

Vraag

Het Kolenspoor wordt omgevormd tot een volwaardige fietssnelweg (F75), maar het is meer dan fietsen alleen. Het moet een plek worden waar gewerkt wordt aan duurzaamheid, innovatie en economie en waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Het Kolenspoor zal de mijnregio opnieuw verbinden en versterken. De vraag aan Connect was in eerste instantie om de branding en het communicatieplan te voorzien. Sinds augustus 2023 zijn we ook aan de slag met de uitvoering van het plan.

Aanpak

Het Kolenspoor is geen project van de provincie alleen. Ook de gemeenten As, Beringen, Genk, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Maasmechelen en Zonhoven en bekende attractiepolen als C-Mine, be-MINE en De Wijers zijn betrokken partij. Om de samenwerking vlot te laten verlopen, zetten we eerst een goede werkstructuur op poten. In een communicatiewerkgroep komen de partners elk kwartaal samen om de communicatie te evalueren en verder uit te werken.

Een herkenbaar project heeft een eigen visuele identiteit nodig. We ontwikkelden daarom een nieuw logo en bijhorende huisstijlgids die uitstraalt wat het Kolenspoor is: een verbinding tussen gemeenten en attractiepolen. Bij dit proces werden de partners in de communicatiewerkgroep nauw betrokken. Op basis van het koepelverhaal van het Kolenspoor, bepaalden we de nodige communicatieacties.

Resultaat

Tijdens een persmoment werd op 21 november 2023 het publieke startschot gegeven voor het Kolenspoor. De betrokken gedeputeerden van de provincie en de burgemeesters en schepenen van de Kolenspoorgemeenten ondertekenden er de samenwerkingsovereenkomst. De website www.kolenspoor.be en de Facebookpagina staan sindsdien ook online. De basis voor de volgende communicatieacties is daarmee gelegd.

Cijfers

  • 70 km lange fietssnelweg
  • 7 Kolenspoorgemeenten
  • In 2024 gaat de aanleg van het ontbrekende fietspad tussen Genk en As van start.
  • Tussen Zolder en Genk fiets je vandaag al ruim 10 km over de toekomstige fietssnelweg.

Meer weten over deze case?

Neem contact op met Margaux

cases

Herpositionering van City2, het grootste winkelcentrum in Brussel
Case

Herpositionering van City2, het grootste winkelcentrum in Brussel

AG Real Estate

Communicatie- en participatietraject voor nieuwbouwwijk Woonakker
Case

Communicatie- en participatietraject voor nieuwbouwwijk Woonakker

BPD, Van Wanrooij en gemeente Breda

De Mobiliteitsbrief van A tot Z: redactie, lay-out en drukwerken
Case

De Mobiliteitsbrief van A tot Z: redactie, lay-out en drukwerken

Departement Mobiliteit en Openbare Werken