nieuwsbericht

Alfa of bèta?

dinsdag 19 juni 2018

Een half jaar geleden startte ik bij Connect en schreef ik in mijn voorstelblog over de impact van technologische veranderingen op het communicatievak. En hoe zeer die ontwikkelingen mijn interesse hebben. Nu, een half jaar later, heb ik een a-typische opdracht volbracht: het begeleiden van acht Communicatie en Multimedia Design (CMD) studenten van Avans Hogeschool, in opdracht van de provincie Noord-Brabant. En die twee gegevens hebben alles met elkaar te maken.

Toen ik, alweer bijna 20 jaar geleden van de middelbare school kwam, was de wereld qua opleidingsaanbod al groot, keuzes te over. Maar wat de keuze enigszins makkelijker maakte was dat er in ieder geval een heldere scheiding was tussen de zogenaamde alfa’s en bèta’s. Alfa’s zijn de mensen met een talenknobbel, bèta’s zoeken voor alles een wiskundige oplossing. Ik hoorde al snel bij de eerste groep, de alfa’s. Het aantal opleidingen om uit te kiezen deelde zich in elk geval al door twee. Dat scheelde. Wel had ik verbazingwekkend genoeg geen hekel aan statistiek …

Door het begeleiden van de acht studenten, heb ik de nieuwe opleiding CMD van Avans leren kennen. En wat blijkt? Avans heeft het voor elkaar gekregen om alfa-uitgangspunten te koppelen aan bètavaardigheden. Dat doen ze door de menselijke interactie, beleving en gebruiksvriendelijkheid centraal te stellen. Met veel on- en offline creativiteit wordt de menselijke vraag vervolgens verbonden aan een veelal technologische oplossing. En die oplossing kan van alles zijn. Een app, een website, een interactieve installatie, een video. De studenten zijn in staat om hier niet alleen een plan over te schrijven, maar dus ook om daadwerkelijk producten te bouwen.

Ik zou zeggen dat CMD een bètaopleiding is die juist alfamensen zoekt. Dat was dus voor deze alfadame zonder hekel aan statistiek een perfecte keuze geweest. Jammer dat ik 20 jaar te vroeg geboren ben… Maar wat een geluk dat ik via Connect toch nog van zo dichtbij met de studenten mee mag kijken!


Moniek Schoofs


GRUTS is een programma van de Provincie Noord-Brabant waarin studenten (mbo, hbo en wo) betrokken worden om mee te denken over nieuwe bestemmingen voor oude erfgoedlocaties. Dit kunnen studenten zijn van verschillende opleidingen zoals juridische studenten, studenten Bouwkunde, Vastgoed & Makelaardij, Biologie maar ook Software Ontwikkeling en Communicatie en Multimedia Design. De provincie zet jongeren in omdat zij met hun frisse blik vaak vernieuwende inzichten kunnen bieden en dus een erg waardevolle bijdrage kunnen leveren aan herontwikkeling van erfgoed. Connect is betrokken bij het begeleiden van de communicatiestudenten.

Meer weten over deze inspiratie?

Neem contact op met Moniek

Regelmatig communicatietips, strategische insights en inspirerende artikels in je mailbox ontvangen?

Schrijf je dan zeker in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Nieuws

Connect aan de slag voor het complex project Extra Containercapaciteit Antwerpen
Nieuwsbericht

Connect aan de slag voor het complex project Extra Containercapaciteit Antwerpen

Terugblik op de studiedag 'Omgevingscommunicatie in de praktijk: wat en hoe?'
Nieuwsbericht

Terugblik op de studiedag 'Omgevingscommunicatie in de praktijk: wat en hoe?'

Groepsfoto team Connect op grasveld
Nieuwsbericht

Dit was Connect in 2023!