blog

Als Franstalige werken bij Connect: boeiend en uitdagend

Een nieuwe richting inslaan in je loopbaan is altijd spannend. Maar wat als je dat doet tijdens een lockdown én in een andere taal? Louis-Paul Eggen, onze nieuwe Junior Communicatieadviseur, vertelt over zijn eerste maand bij Connect. 

“En welke job doe jij nu?” Al babbelend met vrienden heb ik deze vraag vaak gehoord. “Junior Communicatieadviseur,” antwoord ik dan eenvoudig. Maar mijn vrienden zijn nieuwsgierig en nemen geen genoegen met dat antwoord. “Waar doe je dat dan?” is altijd de volgende vraag. 

Als ik "Connect, een strategisch communicatiebureau in Hasselt" antwoord, zijn velen verrast. Niet doordat het een communicatiebureau is, maar vooral doordat het kantoor in Hasselt gelegen is. Om eerlijk te zijn was ik zelf ook verbaasd toen ik, als Franstalige, door een Vlaamse onderneming gekozen werd. Vooral omdat je de Franstalige medewerkers bij Connect op één hand kan tellen. Letterlijk!

Had ik me dit dan zelf ooit zo voorgesteld? Nee, nooit! Zelfs niet aan het einde van de middelbare school, waar ik een erg gepassioneerde en boeiende docente Nederlands had die uit, jawel, (Belgisch) Limburg kwam. Ze is trouwens wel erg trots om te zien dat haar lessen enkele jaren later hun vruchten afwerpen.

Op dezelfde manier had ik me nooit voorgesteld dat ik ooit zou meewerken aan de communicatie voor een van de grootste infrastructuurprojecten in Brussel of zelfs in België: Metro 3. Van bij mijn start bij Connect werd ik bij dit project betrokken, waar mijn kennis van het Frans erg goed van pas komt.  

Deze job bij Connect is voor mij dus de ideale gelegenheid om nieuwe dingen te leren. En de talrijke uren die ik heb besteed aan het leren van het Nederlands, eindelijk te laten gelden. Het is absoluut een uitdaging, maar het wordt een stuk gemakkelijker gemaakt door al het begrip, de tolerantie en de hulpvaardigheid van mijn nieuwe collega’s. Dit bevestigt dan ook de reputatie van de gastvrije Limburgers. Al was dat gelukkig niet zo wennen voor mij, aangezien ik als Luikenaar de Cité Ardente (”De Vurige Stad”) gewend ben. 

Toch is het niet altijd gemakkelijk om je weg te vinden in een nieuwe omgeving wanneer dat enkel via digitale vergaderingen kan. Gelukkig kan ik de vriendelijkheid en de toegankelijkheid van mijn collega’s vanop afstand voelen. Een speciale vernoeming ook van Julie, mijn “buddy”. Haar jarenlange ervaring bij Connect zorgt ervoor dat ik me meteen thuisvoel. Al tel ik de dagen af tot ik iedereen in levende lijven kan ontmoeten!

Ik denk niet dat ik in een oogwenk een ‘perfecte Nederlandstalige’ zal worden, zoals mijn collega’s al zeggen. Voor nu vind ik het gewoon leuk om dagelijks in een andere taal te worden uitgedaagd. Dat maakt mijn werk bij Connect nog boeiender.

Louis-Paul Eggen

Meer weten over deze inspiratie?

Neem contact op met Louis-Paul