blog

De kracht van verbinden

Het jaar 2020 was een annus horribilis. Onze vrijheden werden ingeperkt op het vlak van reizen en sociale contacten. Ook binnen de professionele wereld. “Het was een jaar om snel te vergeten”, hoor ik je al zeggen. Voor veel mensen allicht wel, maar ik kijk er toch enigszins anders naar. Want door de vele uitdagingen die 2020 met zich meebracht, was het voor Connect ook een jaar van ontdekkingen en groei. Laat ons daarom even kijken wat we onthouden en meenemen naar 2021.

Radicaal digitaal

16 maart 2020: België op slot. Naar kantoor gaan bleek plots niet meer zo vanzelfsprekend. Even afzakken naar onze Nederlandse collega’s in Eindhoven ging niet meer door een gesloten grens. Een vergadering met 10 personen in een kleine ruimte was niet meer mogelijk. 2020 was het jaar waarin de communicatieprofessional, samen met de rest van de wereld, radicaal digitaal ging. Terwijl we vroeger voor elke kleine vergadering op de trein of in onze auto stapten, leerden we nu vergaderen via Teams, Hang Out of Zoom. We leerden informatievergaderingen omzetten in online video’s en streams waarin we live vragen gingen beantwoorden. We leerden digitale participatieoefeningen uitwerken vanuit ons kot. We nemen mee naar 2021 dat er naast de sociale media nog vele andere manieren zijn om digitaal te verbinden. En dat moet je blijven doen.

(gebaren)taal

De coronacrisis zette het belang van goede (overheids)communicatie en duidelijk taalgebruik terug op de agenda. Er passeerde al eens een Powerpoint-presentatie die je sterren liet zien, maar bovenal werd er geïnvesteerd in het creëren van nieuwe verbindingen met bepaalde doelpublieken. De ene toolkit na de andere zag het levenslicht en er werden specifieke trajecten uitgezet. Zo ging er veel aandacht naar de jongeren en werd er ingezet op influencers om de belangrijkste regels laagdrempelig uit te leggen. Dat is toch niet nieuw? Klopt. En daarom is de doorbraak op het gebied van taal in 2020 voor mij de gebarentolk die live tijdens de persconferenties van het crisiscentrum en de ministers zijn of haar opwachting maakte op de nationale televisie. Voor jou en mij maakte het misschien geen verschil, maar voor slechthorenden en doven betekent het een wereld van verschil. We nemen mee dat verbinden pas mogelijk is, wanneer iedereen je boodschap kan begrijpen.

Mentaal

Je keukentafel. Je tuintafel. Je bureau. Je auto. Allemaal plekken die je de voorbije maanden van binnen en van buiten hebt leren kennen en waarop je elke vlek of kras nu wel hebt gezien. De voorbije maanden hebben we uren gesleten op deze plekken omdat we bij de gelukkigen waren. We konden blijven werken. Maar die omstandigheden zijn voor iedereen anders. De ene zit alleen in een klein appartement, een ander woont nog in bij zijn of haar ouders en tot slot zijn er de ploetermoeders (en -vaders). Elk van hen heeft de voorbije maanden bergen verzet door op zoek te gaan naar ideeën, oplossingen, samenwerkingsverbanden, etc. die konden worden uitgewerkt binnen de opgelegde beperkingen. Allemaal vanachter dat duffe scherm. Hoewel het nu misschien nog moeilijk te geloven is, gaan we met z’n allen de vruchten hiervan plukken. Want voor elk van ons was dit een groeitraject. Een traject waarin we elkaar zijn blijven vinden.

Deze elementen neem ik graag mee naar 2021. Een jaar waarin wij mens en omgeving blijven verbinden. Want zijn we niet allemaal meer aandacht gaan besteden aan de wandelpaden in onze buurt?

Wouter Toelen
Partner bij Connect

Meer weten over deze inspiratie?

Neem contact op met Wouter