blog

“De afgelopen weken ben ik alleen maar positief verrast!”

Omdat we iedereen graag kennis laten maken met onze nieuwe Junior Communicatieadviseur Charlotte, ging haar buddy Celien met haar op pad in Hasselt. Tijdens een gezellige stadswandeling ging het over diagonaal lezen, het grote aanbod aan interne opleidingen bij Connect en tot in de puntjes plannen.

Vertel eens Charlotte, hoe kwam je terecht in de communicatiesector met diploma’s Geschiedenis en Vergelijkende en Internationale Politiek?

Tijdens mijn studies deed ik stage als communicatiemedewerker in het Vlaams Parlement. Dat is – denk ik – het moment geweest dat mijn interesse voor communicatie echt gewekt werd. Ik zag toen ook in welke kennis uit mijn opleiding ik kon inzetten in communicatie. Want communicatie was niet echt iets dat prominent naar voorkwam tijdens mijn studies.

Tijdens die stage heb ik ook veel geleerd. Ik kreeg verschillende taken op mijn bord: van research, tot copy schrijven of een plan van aanpak voorstellen.

Zo maakte ik meteen kennis met alle facetten van het communicatieveld. Ik kreeg ook veel vrijheid om zelfstandig dingen voor te stellen en uit te werken. Dat geeft je zelfvertrouwen een enorme boost. En ook bij Connect heb ik die vrijheid gekregen, iets dat ik in de eerste weken al direct heb opgemerkt.

Fijn dat die stage je uiteindelijk tot bij Connect heeft gebracht. Welke tip uit je studies kwam al het meest van pas, tijdens je eerste maanden hier?

Geschiedenis is een vak waar juiste informatie opsporen centraal staat. Daarbij moet je snel door teksten kunnen lezen en scannen en moet je de essentie van je informatie achterhalen. Wat is de juiste en betrouwbare informatie? En dat komt goed van pas als je bijvoorbeeld een persscreening uitvoert. Iets wat ik nu elke ochtend doe, voor het project Zuid-Limburg Bereikbaar.

Omdat je zelf ook diagonaal leest, moet je er rekening mee houden dat je doelgroep dat ook doet. Bij het uitschrijven van bewonersbrieven of webpagina’s schenk ik daar dus ook extra aandacht aan. Ik zorg voor duidelijke titels, breng vetting op de juiste plaatsen aan, gebruik opsommingtekens én ik laat voldoende witruimte om het voor de lezers gemakkelijk te maken alle informatie op te nemen. Ook dat kwam ruim aan bod in de interne opleidingen die ik al volgde.

Welke opleidingen volgde je al?

Goh, te veel om op te noemen bijna (lacht). Het aanbod interne opleidingen bij Connect is écht groot en iemand die leergierig is zoals ik, is daar enorm blij mee. Ik volgde al opleidingen rond referenties schrijven, factor C, infrastructuurcommunicatie, sociale media … Dat grote aanbod heeft me echt verrast toen ik hier begon.

Wat heeft je nog zo verrast, tijdens je eerste weken?

Een aantal dingen, maar dan eigenlijk alleen in de positieve zin (lacht). Dat iedereen zo toegankelijk is en dat er geen drempel is. Iedereen verwelkomt je hier hartelijk en je voelt je bijna onmiddellijk thuis in die grote groep van collega’s. Of het nu gaat om managing partners, adviseurs of grafisch vormgevers.

Dat ik echt mijn tijd mag nemen: om mij in te lezen, om mijn eerste teksten te schrijven, om mee te werken aan een nota … Het moet niet snel-snel, want dan maak je misschien sneller fouten of ben je minder kritisch over wat je aflevert. Ik mag dus op mijn tempo aan een taak beginnen, en heb ruimte om dingen die ik aflever ook goed na te lezen. Ik mag stilstaan bij wat ik maak en de feedback die ik daarover krijg, en dat ik die ruimte krijg, is echt aangenaam.

En dan natuurlijk ook de verse soep en pannenkoeken van Youssef (lacht)!

Leuk dat die eerste maanden je al zo bevallen zijn. Je hebt dus vast al veel geleerd, maar wat wil je nog zeker leren bij Connect?

In de eerste weken ben ik al sterk ondergedompeld geweest in de infrastructuurcommunicatie, voor verschillende projecten: het Agentschap Wegen en Verkeer Oost-Vlaanderen, Zuid-Limburg Bereikbaar en Nieuwe Sluis Zeebrugge. Voor al die projecten heb ik al een hoop diverse taken uitgevoerd: research, persscreenings, een brief schrijven of een nieuwsbrief opstellen. Allemaal heel verschillende taken waardoor ik van alles wat kan proeven.

Wat ik de komende maanden graag wil leren is om een evenement tot in de puntjes voor te bereiden. Dat gaat dan van draaiboeken opstellen en praktische afspraken maken tot persmomenten en participatiesessies organiseren.

Dat lijkt me echt heel interessant. Zoiets tot in de details uitwerken is ook wel een van mijn talenten, denk ik (lacht). Als ik op vakantie of citytrip ga, stippel ik alles graag van tevoren uit. Zo weet ik precies wanneer ik wat wil doen. En dat komt zeker van pas bij de organisatie van evenementen bij Connect!

Ik denk dat je goed bent terechtgekomen bij Connect, Charlotte! Ik wens je nog veel plezier en vele leerrijke momenten hier.

Daar ben ik zeker van dat ik die hier nog zal hebben, dank je wel buddy!

Regelmatig communicatietips, strategische insights en inspirerende artikels in je mailbox ontvangen?

Schrijf je dan zeker in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.