70 kilometer fietsen langs mijnerfgoed over het Kolenspoor
Kolenspoor informatie stand in het openbaar met fietskaarten en logo.

De vraag

Het Kolenspoor wordt omgevormd tot een volwaardige fietssnelweg (F75), maar het gaat om meer dan fietsen alleen. Het moet een plek worden waar gewerkt wordt aan duurzaamheid, innovatie en economie en waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Het Kolenspoor zal de mijnregio opnieuw verbinden en versterken. De vraag aan Connect was in eerste instantie om de branding en het communicatieplan te voorzien. Sinds augustus 2023 zijn we ook aan de slag met de uitvoering van het plan. 

Kolenspoor persmoment Heusden Zolder. Foto stand groepsfoto.

De aanpak

Het Kolenspoor is geen project van de provincie alleen. Ook de gemeenten As, Beringen, Genk, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Maasmechelen en Zonhoven en bekende attractiepolen als C-mine, be-MINE en De Wijers zijn betrokken partij. Om de samenwerking vlot te laten verlopen, zetten we eerst een goede werkstructuur op poten. In een communicatiewerkgroep komen de partners elk kwartaal samen om de communicatie te evalueren en verder uit te werken. 

Een herkenbaar project heeft een eigen visuele identiteit nodig. We ontwikkelden daarom een nieuw logo en huisstijlgids die uitstraalt wat het Kolenspoor is: een verbinding tussen gemeenten en attractiepolen. Bij dit proces werden de partners in de communicatiewerkgroep nauw betrokken. Op basis van het koepelverhaal van het Kolenspoor, bepaalden we de nodige communicatieacties. 

Kolenspoor omgeving twee fietsers fietsen op fietspad langs oude spoorweg.
Kolenspoor fietsen door het water Limburg.
Mijnsite in Heusden. Omgeving Kolenspoor.
Treinsporen omringt door bomen en struiken. Het treinspoor wordt niet meer gebruikt. Omgeving Kolenspoor.
Kolenspoor website op laptop.

Resultaat

Tijdens een persmoment werd op 21 november 2023 het publieke startschot gegeven voor het Kolenspoor. De betrokken gedeputeerden van de provincie en de burgemeesters en schepenen van de Kolenspoorgemeenten ondertekenden er de samenwerkingsovereenkomst. De website www.kolenspoor.be en de Facebookpagina staan sindsdien ook online. In mei 2024 lanceerden we een fietskaart met 4 lussen die al gefietst kunnen worden, in afwachting van de volledige fietssnelweg.  

Kolenspoor plooifolder fietslussen fietsroutes. Opgevouwen folder.
Kolenspoor informatiestand. Bezoekers komen langs voor informatie over het project.
Margaux

Meer weten over deze case?