nieuwsbericht

Van Nederland naar België en weer terug

donderdag 22 maart 2018

Bart Kooijman is sinds enkele weken aan de slag als nieuwe managing partner. In zijn eerste blog voor Connect.be vertelt hij over het bijzondere parcours dat hij tot nu toe gereden heeft. De keuze voor een Belgisch communicatiebureau met kantoren in Hasselt én Eindhoven, het lijkt wel voorbestemd. Rest enkel nog de vraag: is Bart een Belgische Hollander of een Nederlandse Belg?

Toen ik vorige maand bij Dietz afscheid nam, werd er getrakteerd op Belgische lekkernijen om mij alvast te laten wennen aan mijn nieuwe werkomgeving. Want daar zouden de Vlaamse frieten en pinten tijdens de lunch wel voorbijkomen, werd er gekscherend geroepen. Gelukkig niets van dat alles tijdens mijn eerste weken bij Connect in zowel Hasselt als Eindhoven. En dat wist ik natuurlijk al wel.

Uitvergrote verschillen tussen taalgenoten

Want eerder op de dag van mijn afscheid had ik mijn oud-collega’s getrakteerd op Belgische bonbons. Die had ik meegebracht uit Hoogstraten in de Belgische Noorderkempen, waar ik al elf jaar met veel plezier woon. De verschillen tussen beide taalgenoten worden wel eens uitvergroot. Ze zijn nooit een belemmering geweest om mij graag aan beide zijden van de grens te verplaatsen en zowel zakelijk als privé actief te zijn.

Een vader neerlandicus

En hoe kon het ook anders. Met een vader die als neerlandicus promoveerde aan de unief in Antwerpen. Met een vader die schrijft en dicht en ons als kind al meenam naar zijn Vlaamse dichtersvrienden Paul de Wispelaere en Marcel Wauters. Met een vader die een groot bewonderaar was en is van Hugo Claus over wie hij een boek schreef in de reeks Grote Ontmoetingen. Tja; dan krijg je als zoon de spreekwoordelijke tik van de molen mee.

De Grote Oversteek naar België

Het was dan ook niet verbazingwekkend dat ik Europese Studies heb gestudeerd in een periode waarin Brussel nog echt als hoofdstad van Europa werd gezien. En dat ik gedurende tien jaar vaak in datzelfde Brussel vertoefde om de belangen van brancheorganisaties in de Europese carrousel te behartigen. En dat ik in 2007 de Grote Oversteek waagde met mijn gezin naar België. En vanaf 2014 ging pionieren in Vlaanderen om vanuit een Nederlands bureau business te genereren en projecten te doen in Vlaanderen.

De laatste stap over de landsgrens

De overstap naar Connect is dan dus de laatste stap die nog gezet moest en kon worden. En het is een mooie stap! Ik verheug mij erop om aan beide zijden van de landsgrens met mijn collega’s aan de slag te gaan en Connect als strategisch communicatiebureau in beide landen als internationaal begrip neer te gaan zetten!

Bart Kooijman

Regelmatig communicatietips, strategische insights en inspirerende artikels in je mailbox ontvangen?

Schrijf je dan zeker in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Nieuws

Connect aan de slag voor het complex project Extra Containercapaciteit Antwerpen
Nieuwsbericht

Connect aan de slag voor het complex project Extra Containercapaciteit Antwerpen

Terugblik op de studiedag 'Omgevingscommunicatie in de praktijk: wat en hoe?'
Nieuwsbericht

Terugblik op de studiedag 'Omgevingscommunicatie in de praktijk: wat en hoe?'

Groepsfoto team Connect op grasveld
Nieuwsbericht

Dit was Connect in 2023!