#ConnectCheckt: 3 tools die je productiviteit verhogen

Onlangs kwam ik op een website uit met wel 50 digitale tools die allemaal claimen dat ze je productiviteit verhogen. Dat wilde ik wel eens zien. Dus koos ik enkele digitale tools die ik ondertussen al een maand uittest. Meer weten? Lees dan verder.

Adblock Plus: minder afleiding door online banners

Je bent een nota aan het schrijven, moet even iets opzoeken en voor je het weet, zit je op een website over reizen naar de Malediven. Herkenbaar? Enter Adblock Plus: een browserextensie die reclamebanners en pop-ups blokkeert. Hierdoor heb je meer aandacht voor hetgeen je eigenlijk zocht en vind je het ook sneller. Want zelfs als je niet klikt op die schreeuwerige banners die om ter hardst “Click me, click me!” roepen, ben je in gedachten toch afgeleid. Je zal wel merken dat sommige websites niet werken zonder advertenties. Je krijgt in dat geval een melding en de vraag om advertenties op de website toe te laten. Dat kan je makkelijk regelen via het ADP-knopje in je browser. Tot nu toe waren dit websites zonder echt vervelende pop-ups en banners, die je bovendien de reclame-inkomsten gunt, zoals buienrader.be (want laat ons eerlijk zijn: wie kan er nog leven zonder buienradar?).

Naar Adblock Plus

 

Momentum: regelmatige reminder aan je belangrijkste taken

Momentum is een browserextensie die jou herinnert aan je belangrijkste taak van die dag, telkens wanneer je een nieuw tabblad opent. Het enige wat je moet doen, is de eerste keer dat je je browser opent een antwoord invullen op de vraag ‘What’s your main focus today?’. Als je zoals mij nogal de neiging hebt om van de ene taak naar de andere te switchen, is het handig dat je hier regelmatig aan herinnerd wordt. Daarnaast kan je een to-dolijstje toevoegen. In tegenstelling tot je main focus, blijft dit staan tot alle taken zijn afgevinkt. Het enige minpuntje aan Momentum is dat jouw meest gebruikte links niet meteen zichtbaar zijn zoals je dat gewend bent in Google Chrome of Firefox. Hiervoor moet je klikken op het woord ‘Links’ in de linkerbovenhoek. Maar zoals dat met alles gaat, went dit snel. Wel leuk is dat je iedere dag een inspirerende foto krijgt van een landschap ergens in de wereld met een – eveneens inspirerende – quote. Je kan ook zelf foto’s, quotes en zelfs een mantra toevoegen. Zorg er dan wel voor dat je jezelf niet afleidt met je mooie vakantiefoto’s.

Naar Momentum

 

Do nothing for 2 minutes: echt even helemaal niets

We lezen het regelmatig: ons brein is overprikkeld. Er is namelijk geen enkel moment meer dat we even helemaal niets doen. Ga het maar bij jezelf na: wanneer was de laatste keer dat jij even helemaal niks deed? Gewoon op de zetel zat met een kop thee? Dat je jezelf betrapte op dagdromen? Moest wachten op de bus en niet snel even je mails checkte? Gewoon rondkeek op café terwijl je vriend/vriendin naar de wc was? Zelfs op het toilet laten we onze gsm niet met rust. Terwijl die rustmomentjes onze hersenen net de cruciale ruimte geven om creatief te zijn. De website donothingfor2minutes.com helpt je om twee minuten helemaal niets te doen. Gewoon kijken naar de foto van de zee en luisteren naar de golven op de achtergrond. Ik kan je verzekeren: het is ongemakkelijk, want het is echt raar om niks te doen. En het is bevrijdend tegelijk. Na twee minuten voel je je een stuk ontspannener, energieker en creatiever dan ervoor. Probeer het zeker een keer. En vul voortaan niet iedere wachttijd op, maar wacht gewoon. Wie weet wat voor meesterlijke ideeën je te binnen schieten?

Doe 2 minuten niets

 

Martine Vanaken

#ConnectCheckt: 3 tools die je productiviteit verhogen #ConnectCheckt: 3 tools die je productiviteit verhogen