nieuwsbericht

Connect steunt de heropbouw van het door watersnood getroffen Prayon

dinsdag 11 januari 2022

Half juli 2021 zal een donkere periode blijven in de geschiedenis van België. Het Oosten van het land werd op dat moment getroffen door ongekende overstromingen. Meer dan vijf maanden later is hulp aan dit gebied nog steeds broodnodig. Omdat onze eigen communicatieadviseur Louis-Paul Eggen woont in het zwaar getroffen gebied, steunen we als Connect de heropbouw van de regio. Deze blog kon dan ook maar door één iemand geschreven worden: Louis-Paul zelf.

Beelden van dit soort rampen laten ons nooit onberoerd, van waar ter wereld ze ook komen. Maar zien hoe een regio op slechts enkele kilometers van onze eigen voordeur volledig wordt verwoest door meedogenloze en niet te stoppen overstromingen, dat raakt ons allemaal recht in het hart. Beeld je dan maar eens in wat het moet zijn voor mensen die alles aan de lijve ondervinden, die alles kwijt zijn: spullen, herinneringen of erger nog… familie en vrienden.

Connect steunt de heropbouw

Connect wilt graag meehelpen om de mensen ter plekke te helpen en steunt daarom de vzw 1000handen. Deze vzw werd opgericht door vrijwilligers van vier Kempense gemeenten: Turnhout, Oud-Turnhout, Vosselaar en Beerse en zette zich al snel na de ramp in voor de heropbouw van het dorp Prayon, een van de zwaarst getroffen dorpen in de regio.

Talrijke bedrijven lenen materiaal uit en huren personeel in voor de uitvoering van de werkzaamheden. Ook enkele honderden Vlaamse vrijwilligers steken de handen uit de mouwen om het dorp terug op te bouwen. Het is moeizaam werken, en het is nog lang niet gedaan.

"De mooiste vallei ter wereld”

Bijna een half jaar later zijn de littekens die het water heeft achtergelaten, nog steeds duidelijk zichtbaar. Het water stond in deze vallei, die Victor Hugo als “de mooiste vallei ter wereld” bestempelde, dan ook gemiddeld 2 meter hoog. De deuren en ramen die uit de gebouwen werden gerukt, zijn vervangen door houten panelen. De vele hopen puin, die geleidelijk in omvang en aantal afnemen, maken plaats voor bouwmaterialen voor de heropbouw, maar ook voor heel wat "Te koop"-borden.

Voor sommigen was ter plekke blijven of terugkeren immers te pijnlijk. Die lege, donkere wijken bieden een wat spookachtige aanblik, die in schril contrast staan met de flikkerende kerstversieringen aan de huizen en straten die niet vernield werden.

90% van de vrijwilligers kwamen uit Vlaanderen

De getroffen regio was en is nog steeds het best te vergelijken met een oorlogsgebied. Honderden vrijwilligers uit de omgeving, uit Vlaanderen, Frankrijk, Italië en Oostenrijk konden het met eigen ogen aanschouwen. En van die vrijwilligers kwam 90% uit Vlaanderen en dat uit alle windstreken: Tienen, Brugge, Kortrijk, Turnhout. Bijna twee maanden na de ramp hoorden we op straat soms nog meer Nederlands dan Frans.

Hoewel er vandaag minder Vlaamse vrijwilligers zijn, zien we nog vaak berichten uit Vlaanderen op sociale netwerken verschijnen om hulp aan te bieden. Of bemoedigende commentaren onder posts waarin melding wordt gemaakt van weer een kleine stap vooruit in de wederopbouw van de tientallen vierkante kilometers die zijn verwoest.

En in deze moeilijke periode verwarmt dat zonder twijfel de harten van de getroffenen.

Meer weten over deze inspiratie?

Neem contact op met Louis-Paul

Regelmatig communicatietips, strategische insights en inspirerende artikels in je mailbox ontvangen?

Schrijf je dan zeker in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Nieuws

Terugblik op de studiedag 'Omgevingscommunicatie in de praktijk: wat en hoe?'
Nieuwsbericht

Terugblik op de studiedag 'Omgevingscommunicatie in de praktijk: wat en hoe?'

Groepsfoto team Connect op grasveld
Nieuwsbericht

Dit was Connect in 2023!

Bart Derison presenteert op Kortom studiedag
Nieuwsbericht

Studiedag ‘Omgevingscommunicatie in de praktijk: wat en hoe?’