Mensen motiveren om te gaan stemmen. Huh?

Op 14 oktober mocht iedereen in België stemmen voor de gemeenteraad en provincieraad. Ook in Nederland is het op 20 maart 2019 weer zover. Dan mogen we in Nederland naar de stembus voor de verkiezingen van Provinciale Staten en de waterschappen. Nog even en dan barsten de campagnes weer los. In Nederland doen politieke partijen er alles aan om te zorgen dat mensen effectief gaan stemmen. Ook de Provincie, in ons geval Noord-Brabant, voert campagne om zoveel mogelijk Brabanders naar de stembus te mobiliseren. En wij mogen daarbij helpen.

Stemmen, dat moet toch gewoon?
Vorige week was ik op kantoor in Hasselt. Ik vertelde een Belgische collega over ons werk bij Provinciale Staten. Dat we momenteel de verkiezingen voorbereiden, in de hoop zoveel mogelijk mensen naar de stembus te trekken. Hij keek me met grote ogen aan. Hoezo, zoveel mogelijk mensen naar de stembus krijgen? Stemmen is toch gewoon verplicht?! Nou, dat is het bij ons dus niet. Bij de laatste Statenverkiezingen in 2015 bracht slechts 43,6 procent van de Brabanders zijn stem uit. Bijna vier procent minder dan het landelijk gemiddelde.

‘Ik weet niet wat ze doen, joh’
Waarom maken de Brabanders zo weinig gebruik van hun stemrecht? Dat vroegen de Brabantse Staten zich ook af na de vorige verkiezingen. Daarop ging Tilburg University aan de slag. Op vrijdag 31 augustus jl. presenteerden ze hun onderzoek. De titel ‘Ik weet niet wat ze doen, joh’, legde direct de vinger op de zere plek. Want wat doet de Provincie eigenlijk? En waarom is dat belangrijk? Veel Brabanders wisten het niet.

Het werk van de Provincie in de kijker zetten
Hoog tijd om meer te laten zien wat de provincie en de Staten doen dus. Daar laten we geen gras over groeien. Met het oog op de aankomende verkiezingen werd er vorige maand al een open dag in het kader van de Dag van de Democratie georganiseerd. Ook zijn er cursussen over politiek. Maar vooral gaan we de massa opzoeken. Zo trekt een ware Brabant caravan met de Fan van Brabant quiz de provincie in en experimenteert de provincie tijdens de Dutch Design Week met nieuwe vormen om mensen bij de provinciale politiek te betrekken. Wat dan, wil je nu weten? Kom maar kijken!

Eefje Rolsma en Juul Franssen