Lancering kilometerheffing voor vrachtwagens in België

Alle eigenaars van vrachtwagens met een maximum toegelaten massa van 3,5 ton betalen sinds 1 april 2016 een kilometerheffing in België. Een brede en internationale communicatie was een kritische succesfactor voor de invoering van de heffing. Satellic NV, dat het heffingssysteem installeerde en uitbaat, keek hiervoor naar Connect.


Vraag

De kilometerheffing is gebaseerd op het principe ‘de gebruiker betaalt’. Belgische vrachtwagenchauffeurs, maar evengoed hun Duitse, Slovaakse en Spaanse collega’s. Communiceren naar een dergelijke brede en internationale groep vereist een bijzondere expertise en een grote inzet van middelen. Satellic vroeg Connect daarom het communicatieteam te ondersteunen in de periode voor, tijdens en na de lancering van het systeem.

Aanpak

Met een intensieve inhousewerking ondersteunden onze adviseurs het communicatieteam van Satellic. Zo begeleidden we de uitwerking van binnenlandse en buitenlandse informatiecampagnes, beheerden we de Satellic-website en ontwikkelden we het omvangrijke tekstmateriaal in meerdere talen. Daarnaast adviseerden we Satellic bij zijn Public Affairs-aanpak.

Dankzij de frontofficewerking maakte Connect als het ware deel uit van het Satellic-communicatieteam.

Resultaat

On Board Units zijn de toestellen om de kilometerheffing te berekenen. Op 1 april 2016, de dag van de invoering van het systeem, waren meer dan 400.000 van dergelijke On Board Units verdeeld in België en de rest van Europa. Het beste bewijs dat de intense communicatie naar de verschillende stakeholders haar effect niet gemist heeft.

 

Alle beelden source: Satellic

Facts & Figures

  • Elke dag rijden 130.000 à 140.000 voertuigen met een On Board Unit op het Belgische wegennet.
  • De kilometerheffing brengt per werkdag 2,4 miljoen euro op. Deze inkomsten gaan naar de drie gewesten.
  • In totaal waren eind 2016 al ruim 600.000 On Board Units verdeeld.
Lancering kilometerheffing voor vrachtwagens in België Lancering kilometerheffing voor vrachtwagens in België Lancering kilometerheffing voor vrachtwagens in België