nieuwsbericht

Vijf communicatielessen van A2-Maastricht

woensdag 24 januari 2018

Eind 2016 is de Koning Willem-Alexandertunnel door Maastricht-Oost in gebruik genomen. Een grote verandering voor de mobiliteit en het leefklimaat. Van het verkeer gaat 80% voortaan ondergronds. Bovengronds wordt de Groene Loper aangelegd, die wijken opnieuw met elkaar verbindt. In 2018 wordt het openbaar gebied verder ingericht en woningbouw volgt in de jaren daarna. Mooie resultaten, maar Maastricht-Oost en weggebruikers moesten wel zo’n zes jaar flink door het stof. Toch is het gelukt om het proces zo goed mogelijk te laten verlopen. Connect stond mee aan de lat voor communicatiestrategie en uitvoering. Wat leert dit project ons op vlak van communicatie?

1. Manage de verwachtingen.

Toon niet alleen de mooie toekomstplaatjes, maar communiceer proactief over de overlast voor bewoners en weggebruikers. Bij A2 Maastricht werd er veel aandacht besteed aan de harde realiteit met meevallers en tegenvallers. Zo manage je de verwachtingen en krijg je uiteindelijk meer draagvlak.

2. Maak communicatie menselijk.

Toon de mensen die het project samen realiseren. A2 Maastricht werkte daarbij met ‘A2-Stewards’, die in de buurt van de werkzaamheden aanwezig waren. Omwonenden konden bij hen terecht met vragen en klachten. Bouwvakkers gaven zelf ook uitleg over hun werkzaamheden.

3. Werk samen.

Voor A2 Maastricht werd één gezamenlijk communicatieteam gevormd, met betrokken overheden en aannemers. Zo ontstond er een eenduidige, tijdige en complete communicatiestroom.

4. Stimuleer mensen om hun verhaal te vertellen.

‘Hun tunnel’ wordt ‘onze tunnel’. Geef omwonenden de gelegenheid hun eigen verhalen te vertellen. Zo kunnen ze transformeren van ‘stakeholders’ in ‘shareholders’.

5. Communiceer veel.

Je kunt over grootschalige infraprojecten niet snel teveel communiceren. De continue communicatiestroom hielp enorm bij A2 Maastricht, waar behalve social media ook o.a. de lokale radio- en TV-zenders werden ingezet.

(Copyright foto tunnel: Peter Wijnands)

Meer weten over deze inspiratie?

Neem contact op met Bart

Altijd op de hoogte blijven?

Schrijf u in voor onze connect mailing en ontvang maandelijks onze updates.

Bekijk onze privacyverklaring

Nieuws

Nieuwsbericht

Connect on the road

Nieuwsbericht

Kan je volgende week beginnen?

Nieuwsbericht

Limburg.net kiest weer voor schone adviseurs