nieuwsbericht

Julie en Louis-Paul slaan hun tenten op in Henegouwen!

maandag 1 november 2021

Nadat ze Connect de afgelopen tijd mee op de kaart zetten in Brussel, verleggen communicatieadviseurs Julie en Louis-Paul hun focus nu naar Henegouwen. De stad Moeskroen werkt de komende twee jaar hard om de milieu- en klimaatdoelstellingen te halen die werden vastgelegd in het Burgemeestersconvenant van de Europese Commissie. Om haar stakeholders te mobiliseren en te sensibiliseren doet de stad nu een beroep op de communicatie-expertise van Connect.

In 2012 ondertekende de stad Moeskroen als een van de eerste Waalse gemeenten het Burgemeestersconvenant van de Europese Commissie. Binnen dit initiatief engageren lokale overheden zich ervoor om de milieu- en klimaatdoelstellingen van de Europese Unie te behalen én te overtreffen. Dat betekent dus: minder energieverbruik, minder CO2-uitstoot en vooral méér hernieuwbare energie.

Stakeholders mobiliseren

Oorspronkelijk was het de bedoeling om tegen 2020 de klimaatdoelstellingen binnen het Burgemeestersconvenant te halen. Op 21 april 2021 besloot de Europese Commissie echter de termijn én de doelstellingen bij te stellen om tot een algemeen gedragen visie te komen voor alle lokale overheden: “Tegen 2050 leeft iedereen in een koolstofarme omgeving, waarbij elke burger gegarandeerd toegang heeft tot betaalbare en duurzame energie.” Voorzien in een degelijke energietransitie, het verminderen van de energiearmoede en het nemen van verdere maatregelen tegen de klimaatverandering vormen daarin de drie zwaartepunten.

Hoewel Moeskroen er vandaag al in slaagt haar stakeholders te mobiliseren, wil ze daarin nog verder gaan door een strategisch communicatieplan uit te werken voor het Actieplan voor Duurzame Energie en Klimaat (SECAP).

Een 'agile' samenwerking

Connect ging in het kader van het Burgemeestersconvenant al met verschillende lokale overheden in zee, zoals recent nog met de stad Vilvoorde. Maar elke stad vraagt een eigen aanpak. Samen met de stad Moeskroen gaan we voor een plan op maat met communicatieacties toegespitst op de Waalse energiemarkt. Daarbij vertrekken we vanuit de AGILE-methode om het project behapbaar te houden. Door te werken met kortetermijndoelstellingen zorgen we ervoor dat we stapsgewijs het einddoel kunnen halen. Zo leggen we geen harde langetermijndoelstellingen vast, maar kunnen we onze communicatieacties stelselmatig afstemmen op het verloop van het project.

“We zijn enthousiast dat we met dit project Connect op de kaart kunnen zetten in Wallonië.. Eens te meer omdat we samen met de stad Moeskroen ons steentje kunnen bijdragen aan een klimaatneutrale wereld. Als kritische partner voor projecten die er maatschappelijk toe doen, konden we met dit project uiteraard niet beter landen."

Julie De Schampheleer, Projectleider & Communicatieadviseur bij Connect

Meer weten over deze inspiratie?

Neem contact op met Julie

Regelmatig communicatietips, strategische insights en inspirerende artikels in je mailbox ontvangen?

Schrijf je dan zeker in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Nieuws

Terugblik op de studiedag 'Omgevingscommunicatie in de praktijk: wat en hoe?'
Nieuwsbericht

Terugblik op de studiedag 'Omgevingscommunicatie in de praktijk: wat en hoe?'

Groepsfoto team Connect op grasveld
Nieuwsbericht

Dit was Connect in 2023!

Bart Derison presenteert op Kortom studiedag
Nieuwsbericht

Studiedag ‘Omgevingscommunicatie in de praktijk: wat en hoe?’