Communicatie bij wegenwerken in West-Vlaanderen

Even nageteld op wegenenverkeer.be: op dit moment werkt Wegen en Verkeer aan 52 projecten op West-Vlaamse gewest- en snelwegen. Niet heel de provincie is even dichtbevolkt, maar toch. Tel maar eens uit hoeveel betrokken burgers dat wel niet oplevert. Dan weet je hoe groot de behoefte aan correcte en kraakheldere communicatie is.

Vraag

Een kruispunt wordt een rotonde, smalle fietspaden worden breder, gerenoveerde bruggen, vernieuwde riolering en wegdek ... Om nog maar te zwijgen van ecoducten, bushaltes of geluidsschermen. Wegen en Verkeer steekt zowat in elke West-Vlaamse gemeente een spade in de grond. Sinds eind 2019 doen ze beroep op Connect voor ondersteuning bij de communicatie over al die projecten.

Aanpak

Bij communicatie over wegenwerken zijn de basics het belangrijkst. Juist, tijdig, begrijpelijk en volledig. Zonder die vier woorden geen geslaagde communicatie. Je folder mag nog zo hard glimmen: als ze te laat in bus valt, de omleiding fout staat aangeduid of alles in het ingenieurs geschreven is, kan je hem beter niet schrijven. Maar basic is niet hetzelfde als saai. Soms vertelt een video, geanimeerde kaart of kleurrijk bord veel meer dan een folder. Bij elk project gaan we voor de juiste mix om alles laagdrempelig en hapklaar op het bord van de burger te brengen.

Resultaat

Talloze brieven, infosessies, brochures, kaarten ... Maar veel belangrijker: meer begrip en draagvlak voor de projecten van Wegen en Verkeer in West-Vlaanderen. De hinder wegnemen kunnen we niet, maar er duidelijk over communiceren, dat wel.

Facts & figures

  • Wegen en Verkeer heeft 52 projecten in West-Vlaanderen: iets meer dan de helft in uitvoering, de rest in studie.
  • Enkele blikvangers: een nieuw op- en afrittencomplex in Kortrijk, 30 kilometer aan nieuwe gewestweg tussen Veurne en Ieper en een technische primeur in Waregem.
  • In 2021 begeleidde Connect 5 digitale infosessies, schreef 38 bewonersbrieven, 72 persberichten en 79 webpagina’s.

Meer weten over deze case?

Neem contact op met Wouter

cases

Gedeputeerden Inge Moors en Bert Lambrechts samen met de burgemeesters en schepenen van Maasmechelen, Genk, As, Houthalen-Helchteren, Zonhoven en Beringen
Case

Strategisch communicatieplan voor het Kolenspoor van provincie Limburg

Provincie Limburg

Lancering kilometerheffing voor vrachtwagens in België
Case

Lancering kilometerheffing voor vrachtwagens in België

Satellic

Infrastructuurcommunicatie voor de hoofdstad van Haspengouw
Case

Infrastructuurcommunicatie voor de hoofdstad van Haspengouw

Stad Sint-Truiden